Aan de slag met Siri Shortcuts

Naast spraakbesturing met Google Home en Amazon’s Alexa, is het ook mogelijk om via de Siri-app op je iPhone je KlikAanKlikUit- en Zigbee-apparaten in huis te besturen. Dit gaat via zogenaamde shortcuts. Het idee van Siri Shortcuts is dat je via de Trust Smart Home-app een reeks aan taken koppelt, die Siri met één enkele spraakopdracht uitvoert.

Voorbeelden:
- "Siri, woonkamer lampen aan"
- "Siri, woonkamer lampen uit"

Op deze manier zorg je super snel dat jouw huis afgestemd is op jouw behoeften met een simpele spraakopdracht. Zo kun je bijvoorbeeld direct alle lampen in de woonkamer aan laten gaan met de opdracht ‘Siri, woonkamer lampen aan.’

De reeks aan taken omschrijf je via de scènes in de KlikAanKlikUit-app. Heb je deze scènes al in je app staan? Lees hieronder dan verder hoe je deze als Siri shortcuts toevoegt. Heb je nog geen scènes in je app? Ga naar de scène-pagina in de app en volg de stappen om een scène aan te maken.

Let op: Siri shortcuts werken in combinatie met een ICS-2000 of Z1 Zigbee Control Station. Deze werken niet met de ICS-1000.


Een nieuwe shortcut maken

1. Navigeer naar het instellingenscherm in de KlikAanKlikUit-applicatie.

2. Kies het kopje ‘Siri Shortcuts’.

3. Druk op de ‘+’ knop om een nieuwe shortcut aan te maken.

4. Selecteer de scène die je wilt activeren met jouw shortcut.

5. Druk op de grote rode knop om het opnemen te starten.

6. Druk op ‘gereed’ wanneer je de shortcut hebt ingesproken.

Een shortcut gebruiken

Een shortcut kan worden geactiveerd door Siri te openen. Op de iPhone gaat dit door of de homeknop of de power button langdurig in te drukken. Vervolgens spreek je je shortcut uit.

Voorbeelden:
- "Siri, woonkamer lampen aan"
- "Siri, woonkamer lampen uit"

Siri zal vervolgens de shortcut afhandelen.

Een bestaande shortcut wijzigen/inspreken

Een bestaande shortcut kan opnieuw worden ingesproken. Om dit te doen, navigeer je in je Smart Home-app naar de Siri Shortcuts pagina via het instellingen scherm. Selecteer op deze pagina de shortcut die je opnieuw wilt inspreken. Druk op de knop ‘neem zin opnieuw op’ en spreek je nieuwe shortcut in.

Een bestaande shortcut verwijderen

Een bestaande shortcut kan worden verwijderd. Om dit te doen navigeer je in je Smart Home-app naar de Siri Shortcuts pagina via het instellingen scherm. Selecteer op deze pagina de shortcut die je wilt verwijderen. Druk op de knop ‘verwijder trefwoord’ om je shortcut te verwijderen.

Shortcuts koppelen

Wil je nog een stapje verder en je KlikAanKlikUit shortcuts combineren met andere shortcuts? Met behulp van de Opdrachten-app van Apple (te downloaden in de App store) kan je shortcuts met elkaar bundelen. Zo kun je bijvoorbeeld je lichten uit doen met de KlikAanKlikUit shortcut en de Nest thermostaat laag zetten met de Nest shortcut.

Open de shortcuts app en druk op ‘Maak opdracht aan’ om een nieuwe opdracht aan te maken. Druk op de zoekbalk en typ ‘Klik Aan’ in of scroll naar beneden en selecteer de KlikAan-app. Vervolgens selecteer je de shortcut die je wilt gebruiken in je opdracht. Doorloop dezelfde stappen voor de andere shortcut(s) die je wilt gebruiken in deze opdracht.

Zorg er wel voor dat de shortcuts minimaal één keer is geactiveerd, anders is deze niet zichtbaar in de Apple Opdrachten-app.

Voorwaarden en gebruik

De minimale iOS versie die nodig is om shortcuts aan te maken is iOS 12.
De minimale smart home versie die nodig is om shortcuts aan te maken is 3.13.0.

De shortcuts worden automatisch gesynchroniseerd met je Apple-account. Dit zorgt ervoor dat deze shortcuts via elk Apple-apparaat met hetzelfde Apple-account kan worden geactiveerd.

Even wachten...